Legyen könnyű..

Nincs is annál szebb feladat, mikor olyan dolgokról akar az ember beszélgetni és írni, amit valaki vagy érez, vagy nem...és a zene pont ilyen. Talán még Isten lehet hasonló.. de ha róla sem akartak volna írni, akkor ma nem lenne Biblia, ezzel nyugtatom magam :) Én már voltam rocker, voltam repper, meg technos is, nekem már sok újat nem mutathat az a 8 egész és néhány félhang két oktáv között... azaz dehogy...nem kötődöm stílusokhoz, lényeg, hogy a zene...legyen könnyű. De most komolyan :)

Utolsó kommentek

Archívum

Miisez? - az Autotune jelenség a popzenében

2011.06.22. 12:23 megatoner.hu

Elöljáróban annyit, hogy mindössze két embert ismerek, akinek jól áll az Autotune, és egyikük nem is ember..az egyik a nemrég elhunyt RnB énekeslegenda, Nate Dogg, akinek a Jóisten építette be a hangjába, a másik meg R2D2, akinek meg valószínűleg valami segédműszerész.

Nos, ha nem ismered az Autotune kifejezést, akkor röviden úgy tudnám mondani, hogy ez az az eljárás, aminek a segítségével az énekesek jobb énekesnek tűnnek, eltúlzásával pedig géphangon virnyogó robotnak.

Nem akarok itt mélyen belemenni a vocoder és a phaser jelentésébe, elég annyi, hogy amióta világ a világ, az énekesek - jó esetben - mindig jobban akartak énekelni. Korábban erre a gyakorlást, meg az énektanárt használták, azonban a technika fejlődésével a felvételeket mindig próbálták javítani. A 90-es években a rögzített és feljavított énekhangot a nyers mellé rakták, ez olyan, mint amikor a Globusos aprópecsenye-konzerv alá hagymát pirítasz, és jobb lesz. Aztán jött az Autotune, egy szoftveres alkalmazás, ami kifejezetten az énekhang feljavítására szakosodott, majd az első alkalom, mikor túltekerve, eltúlozva felvételen megjelent: Cher - Believe című single-je, mely elsöprő siker lett, akárhogy is szapulták a vájtfülűek.

Innen már nem volt megállás, először a popdalokban lett alap (ki nem emlkékszik Gigi D'Agostinora?), majd a hiphopban, mint minden baromságot kötelezően felszívó szivacsstílusban (pl. Snoop Dogg, Ganyé West vagy Lil Wayne, aki enélkül valszeg érdemi éneklést nem tudna felmutatni), és ma már olyan stílusokban, mint a countryzene..A következő lépcsőfok az volt, amikor az Autotune képes lett az élő énekhang realtime, azaz azonnali korrekciójára, így akár élő fellépésen is énekelhet tökéletesen mondjuk Fluor Tomi is, ha akar. Persze az ellenzők is jelen vannak, pl. Christina Aguilera is jelent már meg "Autotune is for Pussies" feliratú pólóban, de a helyzet komolyságát jelzi, hogy Jay-Z is készített már Death of Auto-Tune című számot, ami azért érdekes, mert ő még életében nem énekelt, így olyan, mintha én fikáznám Michael Phelps legújabb elasztikus versenyúszódresszét..

A jövő? Neve elhallgatását kérő Grammy díjas hangmérnök szerint ma már Autotune nélkül nem adnak ki a kezükből anyagot, de Autotune-al javítják az olyan műsorok fellépőit is, mint az X-Faktor. Az egyik legérdekesebb kísérlet pedig az egyszerű szövegek átalakítása énekké, pl. alább egy ilyen próbálkozás, ahol az Autotune segítségével egy híradóban elhangzott szövegrészletből lett a Youtube legnézettebb videója 80milliós megtekintéssel.

Bob Dylannak nem volt, Freddie Mercurynak nem kellett..azért él a remény.

1 komment

Címkék: dylan bob gigi grammy tomi christina jay z aguilera wayne fluor mercury snoop cher freddie dagostino lil nate dogg autotune

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenkonnyu.blog.hu/api/trackback/id/tr403005705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2011.06.22. 12:42:42

feedback: itt van nektek az idei Kapcsolat koncert meghívottja, Kesha, AutoTune nélkül.. :D

www.youtube.com/watch?v=GVjy2zyQ7Oo&feature=related
süti beállítások módosítása